En rolig resa – Skriv en egen roman

skriva-bok

Vi har alla olika uppfattningar om vad som definieras roligt men att skriva en roman är nog något som de allra flesta skulle tycka var kul. Det fina med att skriva en roman är att man inte behöver hålla sig till några direkt strikta regler och du kan egentligen låta din fantasi styra innehållet i din roman. Kanske slutar det med en rolig deckare där du efter stort intresse släpper fler och fler och får en egen serie. Kanske blir det en sci-fi-bok som slår stort inom sin egen genre.

Att låta sin egen fantasi ligga till grund för en roman tror jag gör att allting blir mycket roligare och mer spännande. Det är inte ovanligt att delar av en bok baseras på ens egna liv. Kanske blir en gammal sommarromans grunden för en kärleksroman eller så inspireras karaktärerna i boken av dina vänner och familj. Det är inte fel så länge du inte döper dem lika dant och att deras liv i boken är en exakt kopia av verkligheten.

Det är idag mycket enklare att skriva och ge ut en bok än vad det var förr i tiden. För skulle boken tryckas upp och skickas ut till bokhandeln men för att det skulle ske så var din bok tvungen att hålla en viss kvalitet och även vara något som förlaget trodde på. Det var helt enkelt inte säkert att någon ville trycka din bok och då kunde det vara jobbigt.

Idag är kostnaderna för att trycka upp en bok mycket lägre och tack vare Internet så behöver man inte trycka upp någon större upplaga av böckerna utan det kan man göra i takt med att efterfrågan visar sig. Ett sätt som många nya författar gör är att gå in med en viss summa pengar, låt säga 15 000 kronor och får du 300 böcker upptryckta. Din bok får då ett eget ISBN-nummer, registreras i svensk e-handel online så folk kan beställa, sänds till recensenter m.m. Det är ett bra startpaket för att nå ut med sin bok i början.

Ett annat sätt är att använda sig av print on demand där boken trycks så fort en beställning läggs på boken. Denna metod är praktiskt och gör att du som författare slipper lägga lika mycket pengar i början. Nackdelen är att priset är högre och att du får lägre provision per såld bok. Men om din bok visar sig sälja bra är det inget som stoppar dig från att gå från print on demand till att trycka upp en större upplaga böcker.

På Books-on-Demand.com kan du läsa mer om hur man trycker upp boken och om du vill bli författare på allvar finns det många bra utbildningar och tips.