Två kooperativa brädspel inför hösten

ZombicideJag älskar brädspel och familjespel mer än att se film och spela datorspel. Det är något unikt med känslan att samlas några vänner eller familjemedlemmar för att spela lite tillsammans. Även om datorspel är mycket enklare att ordna så tycker jag det är trevligt att träffas och socialisera sig ansikte till ansikte också.

Det låter kanske lite ”nördigt” men det blir vad man gör det till. Det finns ingen anledning att utesluta det ena från det andra så vi har kombinerat brädspel tillsammans med öl och andra alkoholhaltiga drycker för att sedan avsluta kvällen på en bar eller nattklubb. Vi har även gjort den omvända att träffats ute över en bit mat och sedan fortsatt kvällen tillsammans med en hel del spelande.

Jag har precis beställt två nya spel inför hösten och vintern som jag hoppas vårt umgänge kan ta del av några gånger. Båda spelen är kooperativa och det är faktiskt någonting jag rekommenderar, speciellt om ni har dåliga förlorare i er grupp som gärna bjuder på dålig stämning om det inte går denne vägen. De tycker ofta det är mycket roligare att förlora tillsammans än att vara den största förloraren själv.

Det första spelet är Eldritch Horror och där varje spelaren har en egen karaktär och där man besöker olika platser i en fantasivärld inom Cthulhu-mytologin. Här får man lösa mysterier, samla ledtrådar och slutligen besegra en gudalik varelse med namn Ancient One.

Det andra spelet jag köpt är Zombicide som kanske också blir det mest spelade. Det följer med flera brickor som kan vändas för att återge olika scener från en zombiestad. Tillsammans bygger de upp ett scenario och det finns flera färdigbyggda i handboken men man kan även göra egna eller hitta fler på Internet. I korthet går detta kooperativa brädspelet ut på att döda de zombies som dyker upp varje runda, hitta vapen och saker att använda och framför allt nå utsatta mål på kartan.

Jag har hört att Zombicide kan vara väldigt svårt och att det krävs att man spelar det lite innan man vet vilka situationer man ska undvika och hur man ska tackla problemen som uppstår. Det kan t.ex. vara bra att dela upp sig i två grupper då man snabbar kan nå utsatta mål, men även hjälpa till att locka till sig zombies från andra genom att göra oväsen ifrån sig. En bonus om man nu vill se det som det är att alla karaktärer och zombies kommer omålade. De är alltså ganska tråkiga utan att man själv fyller på med färg. Något för en regnig söndag 🙂